SUSZONA WOŁOWINA - PRZEKĄSKA NA WYPRAWĘ
Suszona wołowina, znana również pod nazwą Beef Jerky, posiada wiele zalet. Ta idealna zdrowa przekąska na wyprawę jest niskotłuszczowa i wysokobiałkowa. Łatwe przechowywanie to kolejna ważna cecha, nie jest konieczne przechowywanie w lodówce jak w w przypadku innych przekąsek na bazie mięsa.
Dzięki procesowi suszenia mięso nie traci swoich właściwości odżywczych, a jedynie wodę. Taka obróbka mięsa jest znana od wielu lat, to sprawdzony sposób w skutek którego przekąska jest lekka i nie zajmuje wiele miejsca.
Suszona wołowina jest świetnym urozmaiceniem codziennego menu, dlatego że cechuje się doskonałym smakiem. Ten smakołyk może być też elementem diety ketogenicznej (wykluczającej węglowodany). Dobrze wysuszone mięso będzie długo zdatne do spożycia, zachowując odpowiednie przechowywanie. W ofercie ArmyWorld.pl znajdziecie dużo wariantów smakowych tj. pieprzowy, hot&sweet, Biltong czy wersję Less Salt. Rodzaje mięsa jakie możecie u nas znaleźć to oczywiście wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk, łosoś, tuńczyk, wytwór z salami, a nawet wersję Vegan na bazie białek roślinnych.
Suszoną przekąskę możemy oczywiście przygotować samemu, w piekarniku, w suszarce do owoców czy poprzez suszenie naturalne. Dostosuj grubość plastrów i stopień wysuszenia pod swoje preferencję. Jeśli wolisz miękkie, mniej wysuszone kawałki pamiętaj, że czas na spożycie definitywne się skróci.
Suszona wołowina jest nieodłącznym elementem każdego turysty.
Jak tak naprawdę wygląda przygotowanie takiego rodzaju przekąski?
Pierwszy etap to solenie lub marynowanie, które odbywa się na zasadzie umieszczenia w roztworze solankowym lub przez nacieranie powierzchni mięsa solidną ilością soli. Proces jest czasochłonny, a konserwacja mięsa odbywa się powoli, dlatego ważna jest też temperatura przechowywania. Najlepiej jeśli temperatura nie będzie przekraczać 5°C.
Kolejnym i najdłuższym etapem to dojrzewanie. Jeśli mięso było nacierane solą, należy usunąć jego nadmiar z powierzchni. Dojrzewanie odbywa się w temperaturze stałej w przedziale 2-6 °C oraz w miejscu o dobrej cyrkulacji powietrza oraz wilgotności ok. 80%.
Ostatnim krokiem jest suszenie w temperaturze pokojowej oraz przy niskiej wilgotności powietrza.
Ta praktyka sprawia, że mięso jest kruche i delikatne. Wyroby dojrzewające różnią się półką cenową od pospolitych produktów ze względu na czas produkcji.
W sekcji survival znajdziesz zakładkę żywność. Tam czekają na ciebie produkty Indiana Jerky. Suszone mięso to nie tylko świetne rozwiązanie na wyprawy, ale będzie dobrym zabezpieczeniem na wypadek BlackOut’ów.