Primus
( ilość produktów: 81 )Szwedzka firma PRIMUS od 1892 roku tworzy produkty do zastosowań w outdoorze. Zostały one przetestowane podczas wypraw przez takich pionierów jak Roald Amundsen czy Sir Edmund Hillary. Akcesoria do gotowania sprawiają, że ludzie cieszą się swoimi przygodami na łonie przyrody - zarówno tymi dużymi, jak i małymi. Marka skupia się na tworzeniu produktów przyjaznych dla środowiska, łatwych w użyciu i lekkich.
PRIMUS AB, z siedzibą w Solna (Szwecja), jest znany z niezawodnych, bezpiecznych i innowacyjnych produktów, produkowanych głównie w Europie. Sprzedaż prowadzona jest w ponad 60 krajach na całym świecie. Firma została założona w małym warsztacie kowalskim w centrum Sztokholmu, kiedy to F.W. Lindqvist i J.V. Svenson stworzyli pierwszą na świecie kuchenkę naftową nie emitującą sadzy. Ponieważ była ona pierwsza, postanowili nazwać ją Primus, co po łacinie oznacza "pierwszy". Od tego momentu nazwa Primus stała się synonimem niezawodnych kuchenek, które stały się pierwszym wyborem dla osób wyruszających na wyprawy i wymagające ekspedycje. Wprowadzona na rynek we wczesnych latach 80, kuchenka Classic Trail Stove stała się podstawowym wyposażeniem, który towarzyszył niezliczonym przygodom na całym świecie. Cztery szeroko rozstawione podpórki pod garnek zapewniają dodatkową stabilność i odporność na wiatr, jednocześnie wygodnie utrzymując naczynia różnej wielkości. Szeroki płomień doskonale sprawdza się podczas przygotowania posiłków na większych garnkach dla 1-3 osób. Pozwala zagotować litr wody w mniej niż cztery minuty. Każda kuchenka marki Primus jest indywidualnie numerowana, co stanowi jedyną w swoim rodzaju pamiątkę. Zapłon Piezo sprawia, że zapalanie jest szybkie i łatwe, a opatentowany palnik jest cichy i wydajny.
130-lat doświadczenia marki wpłynęło na wprowadzenie innowacji w dziedzinie gotowania w outdoorze, napędzania niezliczonych przygód i dostarczania niezapomnianych wrażeń z posiłków na świeżym powietrzu.
”Primus od ponad wieku jest nieodłącznym elementem przygód, zarówno tych przełomowych, jaki tych codziennych. Od momentu, gdy Andreé dotarł na Biegun Północny w 1897 roku, aż po wejście Hillary'ego i Norgay'a na Mt. Everest w 1953 roku, byliśmy najczęściej wybieranym rozwiązaniem do przygotowywania posiłków” – mówi Per Waag, dyrektor generalny firmy Primus.
Kamienie milowe:
1892 - F.W. Lindqvist i J.V Svenson produkują pierwszą kuchenkę naftową nie emitującą sadzy i nadają jej nazwę "Primus".
1897 - Andree-Expedition - z kuchenką Primus w bagażu członkowie wyprawy próbują dotrzeć na biegun północny.
1908 - Primus otwiera własną fabrykę na sztokholmskiej wyspie Lilla Esslingen.
1911 - Roald Amundsen pakuje kuchenkę Primus i wyrusza na biegun południowy.
1953 - Sir Edmund Hillary i Tenzing Norgay zabierają ze sobą na Mount Everest kuchenkę Primus.
1978 - Primus podejmuje pierwsze działania na rzecz ochrony środowiska: specjalnie dla krajów afrykańskich opracowywane są kuchenki gazowe, które w ogromnym stopniu zmniejszają zużycie drewna na opał.
1994 - Primus otwiera własny zakład produkcyjny w Tartu w Estonii, w którym obowiązują najwyższe standardy produkcji.
1996 - Primus opracowuje pierwszą kuchenkę MultiFuel, która może być zasilana gazem, benzyną i naftą.
1996 - Göran Kropp dojechał na rowerze z kuchenką Primus MultiFuel w bagażu pod Mount Everest i po zdobyciu go wrócił do domu.
2006 - Primus wprowadza na rynek technologię PrimeTech (produkty są dwa razy bardziej wydajne niż tradycyjne kuchenki).
2022 - SIP Power Gas Launch - popularyzacja produkcji gazu z odpadów biopochodnych w myśl zasady zrównoważonego rozwoju – pierwszy krok w programie Sustainable Improvement.